• Bewerking
  • Verpakking
  • Transport
  • Componenten
  • Opslag
  • Diensten
  • Besturing

Artikel

Shell Pernis bouwt nieuwe fabriek voor schonere diesel

dinsdag, 18 augustus 2009

Large_shell-raffinaderij-pernis

PERNIS – Shell bouwt de komende jaren een nieuwe ontzwavelingsfabriek op de raffinaderij in Pernis. Deze investering betekent een significante verhoging van de productiecapaciteit voor schone diesel en huisbrandolie op Pernis. De nieuwe fabriek produceert een zeer laagzwavelige, schonere brandstof, volgens de laatste Europese milieuspecificaties voor deze producten. Met de bouw van de nieuwe ontzwavelingsfabriek, die volgens plan in de tweede helft van 2011 gereed zal zijn, handhaaft Shell Pernis zich als één van de grootste productielocaties van de Shell Groep.

Grote investering
De vraag naar schonere diesel stijgt de laatste jaren aanzienlijk. Die schonere brandstof gaat niet alleen naar automobilisten en vrachtwagenchauffeurs, maar in belangrijke mate ook, als huisbrandolie, naar huishoudens in Duitsland. De huisbrandolie moet daar voldoen aan nieuwe, strenge eisen ten aanzien van het zwavelgehalte in het product.

“De bouw van deze nieuwe ontzwavelingsfabriek is een uiterst belangrijke mijlpaal voor Shell Pernis”, stelt locatiedirecteur Hans van Scherpenzeel. “Het geeft aan hoe belangrijk Pernis is voor – vooral – de Europese markt. Het is een investering in kwaliteit, gericht op de langere termijn. Shell Pernis werkt al enkele jaren volgens de visie van het Flexible Flagship. Dit houdt in dat we tot de beste raffinaderijen van de wereld willen behoren, met een excellente, flexibele operatie zonder fouten en met een absolute prioriteit voor de veiligheid van mens en milieu. Met andere woorden: een vlaggenschip in ons vakgebied. Deze investering geeft aan dat we op koers liggen.”

“Een grote investering in Shell Pernis is in deze economisch moeilijke tijden ook een opsteker voor Rijnmond en het Rotterdamse havengebied”, aldus Van Scherpenzeel. “De komende jaren zal er veel extra bedrijvigheid zijn op onze site. De ontzwavelingsfabriek bestaat uit verschillende onderdelen, en eigenlijk kun je wel zeggen dat bijna alle afdelingen van Pernis op de een of andere manier bij dit project betrokken zijn. Kortom, veel werk aan de winkel. We blijven hiermee de grootste raffinaderij in Europa!”

Executive Vice President Global Manufacturing van Shell Downstream, Tom Botts, onderstreept de belangrijke positie van de Nederlandse raffinaderij: “Shell Pernis vormt een strategische locatie voor ons in Europa. De ligging, de infrastructuur en de kennis en ervaring garanderen een hoogwaardige capaciteit voor het importeren van ruwe grondstoffen, het produceren en mengen van producten en wereldwijde export.”

Modernste technologie
De ontzwavelingstechnologie die Shell in de nieuwe fabriek in Pernis toepast is bewezen ‘state of the art’ technologie. De techniek is door Shell zelf ontwikkeld en wordt verkocht aan Shell joint ventures en derden. Het energieverbruik en de emissie van reststoffen voldoen in de nieuwe fabriek aan de hoogst mogelijke normen en lopen vooruit op toekomstige, verscherpte Europese eisen. Zo maakt de energievoorziening via een fornuis in de nieuwe ontzwavelingsfabriek gebruik van een speciaal multi-brandersysteem, waarmee de emissie van stikstofoxiden (NOx) wordt beperkt.

Drukte
De nieuwe ontzwavelingsfabriek (HDS-6) wordt gebouwd door het internationaal gerenommeerde en gespecialiseerde CB&I Lummus, dat eerder al verantwoordelijk was voor het gedetailleerde ontwerp en de bouw van de in 2004 opgeleverde benzine-ontzwavelingsfabriek HD-Select. Op het hoogtepunt van de bouw zullen ongeveer 1300 man extra op de site van Shell Pernis aanwezig zijn, naast de 2100 eigen Shell-medewerkers.

© Shell

  • Stuur door
  • Afdrukken
  • E-mail de redactie over dit onderwerp
  • Twitter dit bericht