• Bewerking
  • Verpakking
  • Transport
  • Componenten
  • Opslag
  • Diensten
  • Besturing

Adbulco Trading BV

Geld verdienen aan CO2 reductie

maandag, 19 maart 2012

Large_geld_verdienen_aan_co2_reductie

Als bedrijf is het belangrijk om duurzaam te produceren: voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. In Nederland wordt jaarlijks de onvoorstelbare hoeveelheid van 182 megaton CO2 uitgestoten, een grote last voor het milieu.

In het befaamde Kyoto verdrag zijn restricties opgesteld waaraan veel landen zich houden. Zo ook Nederland. Zo is afgesproken dat Nederland dit jaar 6% minder uitstoot mag hebben dan in 1990. Om dit te realiseren, is een systeem met emissierechten opgesteld. Bedrijven krijgen rechten om een bepaalde hoeveelheid CO2 te produceren, komen ze te kort dan moeten ze bijkopen, houden ze over dan kunnen zij deze rechten verkopen. Hier zit het geld.

Gas en kolen
Conventionele energieopwekking gebeurt met gas en kolen; brandstoffen die de CO2 uitstoot verhogen. Gas en kolen komen uit de “opgeslagen” voorraden uit de aarde en worden door verbranding toegevoegd aan de huidige atmosfeer. Door brandstoffen te gebruiken welke CO2 uit de atmosfeer onttrekken en door verbranding weer in de atmosfeer brengen spreekt men van CO2 neutrale brandstoffen. Biomassa is zo’n CO2 neutrale brandstof: hout, stro, parkafval, papier. Deze biomassa’s kunnen niet zomaar bijgestookt worden in bestaande ketels van de elektriciteitscentrales, ze moeten eerst voorbewerkt worden. Hiervoor wordt het verkleind en gedroogd en indien mogelijk wordt de energiehoeveelheid per gewichtseenheid verhoogd.

Char
Een gebruikte methode is het torreficeren van de biomassa. In reactoren worden de biomassa’s “geroosterd” en omgezet in Char, een soort houtskool. Het vocht is zo goed als verdwenen en de structuur van de biomassa is geoptimaliseerd voor verdere verbranding.
De Char is geschikt om direct bijgestookt te worden in bestaande kolenovens van de elektriciteitscentrales. Hierdoor zijn aanpassingen in de bestaande verbrandingsinstallatie overbodig. Binnen Nederland zijn een aantal installaties in bedrijf waar biomassa wordt omgezet in Char. Adbulco Trading heeft aan deze installaties meegebouwd door specifiek aangepaste componenten als cellenradsluizen (doseersluizen, airlocks), afsluiters (schuifafsluiters, vlinderkleppen, rookgaskleppen, luchtregelkleppen), schroeven (transportschroeven, injectieschroeven en schroefbodems, koelschroeven), kettingtransporteurs en laadvloeren te leveren. Dit alles hittebestendig tot 950C, slijtvast en “blokkeer save”, aangepast aan beschikbare bouwhoogte of lengte. De afgelopen vier jaar heeft Adbulco een uitgebreide ervaring opgebouwd in de verschillende methodes van torreficeren. Natuurlijk adviseren wij ook u graag over het doseren en transporteren van biomassa.

© Dolf Vernooij

Dhr. Dolf Vernooij is eigenaar en technisch adviseur van Adbulco Trading BV. Na een werktuigbouwkunde opleiding werkzaam in het transporteren van bulkgoederen. 12 Jaar ervaring in het verpompen van allerhande vloeistoffen met centrifugaalpompen. 18 Jaar ervaring in de ontwikkeling en fabricage van cellenradsluizen en wisselkleppen. Sinds 2002 zelfstandig ondernemer in componenten voor de droge stortgoederen. Specialist in probleem gerichte oplossingen.