• Bewerking
 • Verpakking
 • Transport
 • Componenten
 • Opslag
 • Diensten
 • Besturing

Artikel

Geschiedenis van de steenkolenwinning in Nederland

dinsdag, 29 mei 2012

Large_aanleg_schacht_ii_van_de__mijn_carl

DELFT - Deze publicatie bevat een gedetailleerd historisch overzicht van de voormalige kolenmijnen die Zuid-Limburg domineerden van het begin van de 20ste eeuw tot halverwege de jaren zeventig. Het mijnbouwgebied was gelocaliseerd in het zuiden van Nederland, grenzend aan Duitsland en België.

Pas in de afgelopen jaren heeft het Limburgse mijnbouwverleden weer nieuwe aandacht gekregen, niet in het laatst door diverse websites die de geschiedenis van Zuid-Limburg in de energievoorziening van Nederland weer onder de aandacht hebben gebracht. Op 17 december 2005, 40 jaar na de Mijnsluiting, startte Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen, M. van der Hoeven, het project Stichting De Mijnen, een digitaal platform voor alles wat op internetgebied met de Mijnsluiting te maken heeft. Deze publicatie, een van de eerste over de Limburgse kolenmijnen, is gestart in 2002, als semi-TU-Delft-site, en een privé-initiatief. Na diverse updates en restylings is de site in het najaar van 2007 omgebouwd tot officiële TU-Delft website.
 
Naast gedetailleerde informatie over de Limburgse mijngeschiedenis geeft deze site informatie over de nog resterende Nederlandse kolenreserves, en over aan steenkool gerelateerd onderzoek aan de TU-Delft. Ook is er een reeks links naar andere sites.
 
 
 
 1. Staatsmijn Maurits, DSM
 2. Staatsmijn Emma, DSM
 3. Staatsmijn Hendrik, DSM
 4. Oranje Nassau Mijn III
 5. Oranje Nassau Mijn IV
 6. Oranje Nassau Mijn I
 7. Oranje Nassau Mijn II
 8. Staatsmijn Wilhelmina, DSM
 9. Willem-Sophia Mijn
 10. Domaniale Mijn
 11. Laura Mijn, Laura en Vereeniging
 12. Julia Mijn, Laura en Vereeniging
 13. Staatsmijn Beatrix, DSM  
 
Kaart die de locaties aangeeft van de mijnen in de publicatie. Donkergroene gebieden zijn concessies van DSM (vroeger Staatsmijnen), lichtgekleurde gebieden zijn gereserveerd voor DSM. Intermediair gekleurde gebieden zijn concessies van de voormalige private mijnbouwondernemingen. De mijnlocaties worden aangegeven door cijfers. 
 
Klik op de onderstaande deeplink voor de gehele publicatie.

(c) Dr. J.H.L. Voncken en Dr.ir. T.P.R. de Jong.

Bijschrift foto: Aanleg Schacht II van de mijn "Carl", de latere ON-II, 11 oktober 1905.