• Bewerking
  • Verpakking
  • Transport
  • Componenten
  • Opslag
  • Diensten
  • Besturing

Hitma Groep B.V.

Bacteriën en schimmels zorgen voor problemen bij monstername

dinsdag, 12 maart 2013

Large_bacterien-en-schimmels-zorgen-voor-problemen-bij-monstername

Bacteriën en schimmels veroorzaken één van de grootste problemen bij het nemen van monsters in de biofarmacie en voedingsmiddelenindustrie: besmette monsters. Als uw productmonster is besmet, zal het laboratorium (QC) de noodklok luiden en afkeur melden. Maar betekent dit dat de hele productiebatch moet worden afgekeurd? Of is de monstername “verkeerd” uitgevoerd, waardoor alleen het monster is besmet?

Voorkom dode hoeken

Om problemen met bacteriën en schimmels te voorkomen, kunt u het beste een monsternamekraan toepassen zonder dode hoeken. Deze zijn goed te reinigen en steriliseren. Dit betekent dat het ontwerp van de monsternamekraan moet voldoen aan de EHEDG-eisen. Zo’n kraan heeft naast de daadwerkelijke procesaansluiting op het systeem of vat, twee aansluitingen die zo zijn ontworpen dat het inwendige van de gehele kraan, inclusief het monsternamepad (de natte delen), kan worden gereinigd en gestoomsteriliseerd.

Reinigingsprocedures monsternamekranen

U kunt monsternamekranen reinigen met heet water (sanitaisen) of een CIP-vloeistof. Soms gebruiken bedrijven alcohol dat men eventueel in de kraan laat staan als een soort alcoholslot. In de biofarmaceutische industrie is het heel gebruikelijk de monsternamekraan daarna door te stomen. Op deze wijze spoelen de bacteriën eruit en worden ze gedood. Hiervoor dient er natuurlijk een stoomaansluiting te worden gerealiseerd. Alternatief is het gebruik van een externe “stoombron”. Uiteraard dient hiervoor een goede en veilige aansluiting te worden gemaakt naar de samplekraan.

Om het gehele monsternamesysteem steriel te krijgen voor een aseptische monstername, moet ook direct de monsternamezak of monsternamefles, of in ieder geval de aansluitingen ervan, worden meegestoomd.

Dhr. Hennie de Oude is specialist steriele monstername bij HITMA/Monstername.nl