• Bewerking
  • Verpakking
  • Transport
  • Componenten
  • Opslag
  • Diensten
  • Besturing

TU Delft

Windenergieconvertor EWICON onthuld: wind’molen’ zonder bewegende onderdelen >>

vrijdag, 05 april 2013

Large_windenergieconvertor-ewicon-onthuld-wind-molen-zonder-bewegende-onderdelen

DELFT - Een wind’molen’ zonder bewegende onderdelen? Hij bestaat en sinds woensdag 27 maart 2013 is een model ervan te zien voor het gebouw van de faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica (EWI) van de Technische Universiteit Delft.
 
De model-EWICON (Electrostatische WIndenergie CONvertor) is ontworpen door Mecanoo architecten. De techniek is ontwikkeld door TU Delft in een consortium met Wageningen UR en commerciële bedrijven in het kader van een economie-ecologie-technologie overheidsprogramma . De baanbrekende windenergieconvertor zet windenergie om in elektriciteit zonder draaiende mechanische onderdelen. Resultaat: veel minder slijtage, lagere onderhoudskosten en geen geluidsoverlast of slagschaduw. Het maakt de turbine bij uitstek geschikt voor installatie op zee of in de stad, bijvoorbeeld op het dak van een hoog gebouw.
 
De model-EWICON ziet er vrij abstract uit. Een vloeiend stalen frame in de vorm van een rechthoekige -O- omhult een raamwerk van horizontale stalen buisjes. In het raamwerk worden geladen druppeltjes gecreëerd die door de wind worden weggeblazen. De beweging van de druppeltjes veroorzaakt een elektrische stroom, die aan het elektriciteitsnet afgegeven kan worden. In 2009 heeft Mecanoo de EWICON toegepast in het ontwerp van het Stadstimmerhuis 010 in Rotterdam, waar het 010-teken op het dak zou worden uitgevoerd in twee EWICON’s. Doorontwikkeling van de EWICON zal plaatsvinden als er financiering gevonden wordt voor vervolgonderzoek.
 
© TU Delft