• Bewerking
  • Verpakking
  • Transport
  • Componenten
  • Opslag
  • Diensten
  • Besturing

Inventech Benelux BV

Vochtmeting van koffiebonen met Tews Elektronik

dinsdag, 10 september 2013

Large_vochtmeting-van-koffiebonen-met-tews-elektronik

OOSTERHOUT - Tews Elektronik is pionier én uitvinder in microgolfresonantietechniek voor het bepalen van vocht en dichtheid in verschillende vaste stoffen.

Tews bouwde sinds de jaren 80, een mooie en rijke ervaring op in het meten van vocht in tabak, zowel in de productie als op het laboratorium. Momenteel worden de analysers van Tews gebruikt voor het meten van zowel vocht als dichtheid in de meest uiteenlopende producten in alle vormen, geuren en kleuren. Variërend van pellets, gelatine, petfood, pasta, cellulose-acetaten, koffie tot chemische poeders, etc. Inventech Benelux is al meer dan 5 jaar succesvol de exclusieve leverancier van Tews in de Benelux.

De gepatenteerd microgolfresonantietechniek meet zowel aan het oppervlak als in de kern van het product het vochtgehalte én de dichtheid. Het meten van beide parameters geeft deze analysers dan ook meteen enkele lengten voorsprong op andere technieken. Verder worden de resultaten van deze meting met de microgolfresonantietechniek niet beïnvloed door een variërende dichtheid, vorm of kleur. Zelfs het meten van vocht in zwarte producten vormt nauwelijks een probleem voor deze analysers.

Sensoren
De analysers beschikken over 3 verschillende sensoren, elk met hun specifieke toepassing. Het gaat hier om een vlakke-, buis- of vorksensor. Deze sensoren worden ingezet als ingangscontrole van grondstoffen, voor inline metingen in de productie, kwaliteitscontrole in laboratoria als kwaliteitscontrole van eindproducten.

Koffie
Het vochtgehalte van koffiebonen is cruciaal voor de verwerking, geschiktheid voor opslag en niet te vergeten voor de kwaliteit van het eindproduct. Vaak wordt het vochtgehalte van koffie bepaald aan de hand van de droge stof methode. Deze methode is relatief eenvoudig en uiterst nauwkeurig. De tijd die echter nodig is om de samples voor te bereiden en te drogen is cruciaal in de verwerking van de koffiebonen. Om een hoge kwaliteit te garanderen van de tussenproducten in de verschillende stappen van het koffieproductieproces zijn snel en nauwkeurig meten twee uiterst belangrijke begrippen.

De microgolfresonantietechniek levert een snelle vochtmeting van de koffieboon, zonder dat de bonen vooraf gewogen, gemalen of bewerkt dienen te worden. De koffiebonen worden niet beschadigd noch verwarmd.
Voor kwaliteitscontrole at-line of op het laboratorium wordt een sample van ongeveer 300 gram gemeten in de buissensor. Na de meting worden de koffiebonen opgevangen en kunnen verder gebruikt worden voor andere testen omdat de bonen niet zijn beschadigd.
Tijdens de metingen wordt de invloed van wisselende producttemperatuur of omgevingstemperatuur gecompenseerd met temperatuursensoren.

De analysers van Tews worden wereldwijd ingezet voor het meten van o.a. groene koffiebonen, type Arabica of Robusta in een meetbereik van 8-14% met een nauwkeurigheid van 0,2-0,3% alsook voor het meten van geroosterde koffiebonen, type Arabica of Robusta in een meetbereik van 2-6% met een nauwkeurigheid van 0,1-0,2%. Specifiek voor de groene koffiebonen Arabica en Robusta kan gebruik worden gemaakt van de vooraf ingestelde kalibraties. De analysers kunnen ook voor een specifiek product gekalibreerd worden.

Bezoek Inventech tijdens de Solids beurs bij stand B1004