• Bewerking
  • Verpakking
  • Transport
  • Componenten
  • Opslag
  • Diensten
  • Besturing

Artikel

Vloeibare bulk piekt in haven van Antwerpen

dinsdag, 04 februari 2014

Large_vloeibare-bulk-piekt-in-haven-van-antwerpen

ANTWERPEN - De overslag van vloeibaar massagoed zit stevig in de lift in Antwerpen, vooral aardoliederivaten en ruwe olie scheren hoge toppen. 

Antwerpen was dan ook de ideale locatie voor de Platts Middle Distillates Conferentie.

Op 30 en 31 januari was Antwerpen voor het eerst gastheer voor de Platts Middle Distillates conferentie. In diezelfde week maakte de haven van Antwerpen haar definitieve jaarcijfers bekend (zie vorig artikel) en kon ze vooral uitpakken met de uitstekende cijfers voor het vloeibaar massagoed: een forse stijging van 31,4 % tot 59.493.776 ton. De goede cijfers in de sectoren chemie en aardoliederivaten waren dan ook de motor voor het nieuwe overslagrecord in 2013.

Antwerpen als internationale opslag- en distributie-hub

Het segment aardoliederivaten, met producten zoals benzine, diesel, huisbrandolie en kerosine bracht met 43,1 miljoen ton maritieme trafieken de meeste groei tot stand. De afgelopen 13 jaar groeide de haven van Antwerpen in dit segment met maar liefst 200 %, waarmee Antwerpen voor deze producten veruit de snelste groeier is in de Antwerpen-Rotterdam-Amsterdam-range (ARA range).

Deze overslagresultaten zijn het resultaat van de investeringen van een aantal belangrijke havenbedrijven in Antwerpen en zijn het beste bewijs dat de beslissing van het Havenbedrijf om ruimte vrij te maken voor dergelijke tankopslag perfect inspeelt op een marktbehoefte. Dit resulteerde in een boost van de overslag in aardoliederivaten.

De Belgische groep Sea-Tank Terminals bijvoorbeeld, kon in Antwerpen verschillende energiebedrijven en traders van wereldformaat aantrekken en zijn opslagterminals uitbouwen. Ook de aanzienlijke investeringen van Antwerp Terminal Processing Company (ATPC) in de uitbreiding van hun tankopslag gecombineerd met de verdieping van de maritieme toegang door het Havenbedrijf droegen bij tot de stevige groei in dit segment.

Voor ruwe aardolie noteerde Antwerpen een stijging van 83,4 % (tot 4,7 miljoen ton) en dit in de eerste plaats door Independant Belgian Refinery (IBR, onderdeel van Gunvor, een internationale energie trading groep) dat de vroegere PetroPlus raffinaderij overnam en een doorstart maakte.

“De strategische ligging van IBR in de haven van Antwerpen biedt Gunvor een flexibele toegang tot zowel de mondiale koolwaterstofmarkten als kwaliteitsvolle bedrijven via pijplijnverbindingen”, zegt Jerome Schurink, Chief Investment en Operating Officer bij Gunvar. “Wij hebben met het Havenbedrijf een uitstekende relatie opgebouwd dankzij de gemeenschappelijke ambitie om de haven van Antwerpen te handhaven als een van de belangrijkste havens van Europa.”

Diverse Antwerpse industriële spelers bouwden hun productie verder uit: Total, Ferro, Kuwait Petroleum International, BP Lubes, Air Liquide en Praxair deden grote investeringen in Antwerpen. Bij de raffinaderij van Exxon Mobil onderzoekt men verdere investeringen.

Daarnaast zorgden tankopslagbedrijven als Oiltanking Stolthaven Antwerpen, LBC, Vopak, ADPO, NoordNatie Odfjell Terminal en ITC Rubis ervoor dat de tankopslagcapaciteit in de haven de afgelopen tien jaar met 151 % toenam. De haven beschikt momenteel over 15 tankopslagterminals met een gezamenlijke capaciteit van 6,4 miljoen m3. De opslagbedrijven hebben aangegeven ook in de nabije toekomst uit te breiden om in te spelen op de geplande investeringen van de productiebedrijven en de toenemende internationale handelsstromen. Zo werd België bijvoorbeeld tijdens de jongste tien jaar koploper voor de invoer van chemische producten voor Europa vanuit de Golfstaten.

De Platts conferentie bracht toonaangevende raffinaderijen, handelaren en analisten samen. Mensen uit de olie-en chemiesector kregen een uniek en uitgebreid overzicht van die veranderende handelsstromen en de ontwikkelingen in de wetgeving van de Europese en internationale markten voor halfzware distillaten.

  • Stuur door
  • Afdrukken
  • E-mail de redactie over dit onderwerp
  • Twitter dit bericht