• Bewerking
  • Verpakking
  • Transport
  • Componenten
  • Opslag
  • Diensten
  • Besturing

NWGD

DROOGEXPERTS, VERENIGT U!

zondag, 20 juli 2014

Large_droogexperts-verenigt-u_

In weinig bedrijven is het drogen een sexy onderwerp. Men denkt al snel aan saaie en verouderde technologie. En inderdaad, drogen gebeurt al sinds mensenheugenis.

Ondertussen zijn de energieprijzen aan het stijgen gegaan en zou het drogen meer aandacht moeten gaan krijgen. Hoe zou het product gemaakt kunnen worden met minder energie? Of hoe zou er meer gedroogd kunnen worden met dezelfde energie?

Drogen, bijvoorbeeld het verdampen van water, kan op twee manieren energiezuiniger gemaakt worden. Enerzijds door aanpassingen aan de installatie, anderzijds door de procesinstellingen te optimaliseren. Dus met investering of met aansturing.

In de meeste bedrijven is er maar één expert die echt inzicht heeft in het droogproces. De kennis en kunde zijn vaak alleen opgedaan aan de eigen installatie. De Beste Praktijken die bij andere bedrijven uitgevonden zijn, druppelen maar langzaam door. Vandaar dat de NWGD Nederlandse Werkgroep Drogen regelmatig excursies en symposia organiseert.

Vooral voor de gebruikers van band-, tunnel- en cilinderdrogers, is er een groot energiebesparingpotentieel. In mijn dagelijkse praktijk merk ik dat deze drogers bijvoorbeeld overmatig geventileerd worden. Hierdoor moet onnodig veel drooglucht opgewarmd worden, is het dauwpunt laag en werkt de warmtewisselaar ondermaats (indien aanwezig!). Het verlagen van het debiet bespaart al snel 20% energiekosten.

Voor de gebruikers van dit type drogers, zoals producenten van tapijt, textiel, papier, non woven, tissue, eierdozen, etc., wordt een unieke bijeenkomst georganiseerd op 24 september. 

Ir. Bruno Mulder heeft Technische Natuurkunde aan de Technische Universiteit Eindhoven gestudeerd. Via verschillende functies in onderzoeksinstellingen en industrie, heeft hij zich ontwikkeld tot een ervaren energietechnoloog. Momenteel is dhr. Mulder werkzaam bij Meta bv als Consultant Energy Saving.