• Bewerking
  • Verpakking
  • Transport
  • Componenten
  • Opslag
  • Diensten
  • Besturing

VNU Exhibitions Europe

Industrial Processing helpt bezoekers gerichter te investeren en innoveren

vrijdag, 26 september 2014

Large_industrial-processing-2014

UTRECHT - Energie, procesinnovatie en efficiënt onderhoud en hygiëne: dat zijn de thema's van Industrial Processing 2014. 

Bezoekers aan de grootste vakbeurs voor de procesindustrie in de Benelux vinden hier de laatste productinnovaties naast een uitgebreid inhoudelijk programma. Experts delen hun kennis en exposanten presenteren hun innovatieve oplossingen om in deze sector duurzaam en concurrerend te werken.

Voor het eerst is het aanbod fluids op de komende editie van Industrial Processing net zo groot als dat van solids. Beide segmenten uit de procesindustrie zijn van 30 september tot en met 3 oktober in gelijke mate aanwezig in de Jaarbeurs in Utrecht. Industrial processing biedt daardoor een hele goede afspiegeling van de markt. Aan de vakbeurs nemen meer dan 200 leveranciers aan de procesindustrie deel. Zij vullen hal 3 en 4.

Kennisprogramma cleantech

Samen met de partners Federatie Energie Consultants (Fedec), het Institute for Sustainable Process Technology (ISPT) en de Nederlandse Vereniging voor Doelmatig Onderhoud (NVDO) heeft Jaarbeurs inhoudelijk een sterk programma samengesteld. Bezoekers kunnen elke dag in de twee theaters in hal 4 hun kennis verrijken. Dit programma laat zich samenvatten onder de noemer cleantech, het paraplubegrip waaronder zaken vallen als energie, duurzaamheid, onderhoud, innovatie. Deze zaken blijven komende jaren van wezenlijk belang voor de procesindustrie.

Verwacht wordt dat de sector hierin fors investeert in de komende jaren. In de Industriemonitor 2013 voorspelt de Rabobank dat de Nederlandse industrie tot 2018 liefst 17 procent meer zal investeren in zaken als onderhoud en energie-efficiency. In de bezoekersenquête van de vorige editie gaven bezoekers aan Industrial Processing nadrukkelijk aan informatie over energiebesparing, duurzaamheid en innovatie te zoeken. Daar spelen Jaarbeurs met dit programma op in. Elke dag organiseren de kennispartners lezingen, workshops en seminars over deze thema’s die het investeringsbeleid in de sector domineren.

Innovaties voor PIP

Machevo & Bulk Vereniging richt ook dit keer het Innovatieplein in hal 4 in, pal naast het Machevo & Bulk paviljoen dat ruim vier maanden voor de beurs al volledig is uitverkocht. Op het innovatieplein presenteren de innovators van de Proces Innovatie Prijs hun genomineerde inzendingen voor deze award, die aan het eind van de eerste beursdag wordt uitgereikt. De jury maakt in augustus de nominaties bekend. Het aantal inzendingen is deze keer 20.“Iets minder dan vorige keer. Door de crisis is er de voorbije jaren minder geld voor onderzoek en innovatie beschikbaar geweest. De kwaliteit van de inzendingen ligt echter hoger, aldus de jury”.

European Dairy Show

Het kleinere aantal inzendingen zal niet alleen met de crisis te maken hebben. Een deel van de toeleveranciers heeft de laatste jaren namelijk de handen vol gehad aan de orders uit de zuivelindustrie. Die heeft in de Benelux fors geïnvesteerd in uitbreiding van de capaciteit. Daarmee loopt deze industrietak vooruit op het afschaffen van het melkquotum per 1 januari 2015. Alleen al in Nederland zijn er zeven nieuwe melkfabrieken gebouwd. De vraag naar kennis over produceren in deze sector is enorm groot. Daarom heeft Jaarbeurs besloten dit jaar de zuivelindustrie er als marktsegment uit te tillen en wordt binnen Industrial Processing de European Dairy Show georganiseerd.

Op dit event draait het om kennisoverdracht. Het wordt geen traditionele beurs. Voor de machines moeten de bezoekers op Industrial processing zijn. De European Dairy Show wordt een event waar lezingen worden gehouden, mensen elkaar ontmoeten en kennis delen. Dit onderdeel krijgt een sterk internationaal karakter. Lezingen vinden in het Engels plaats. Bezoekers worden in heel Europa geworven. Voor de deelnemers aan Industrial Processing biedt de European Dairy Show dus een prima kans om zich met de innovatieve Nederlandse zuiveltechnologie internationaal op de kaart te zetten.

Overige activiteiten

Industrial Processing besteedt verder veel aandacht aan het thema industrie en veiligheid, inclusief machineveiligheid. Het Pomp NL plein in hal 3 groeit naar 24 deelnemers. Dankzij de uitbreiding vindt de bezoeker hier de complete pompketen. Niet alleen de leverancier van de pomp staat er, ook die van de elektrische aandrijvingen en de appendages, de filters en andere zaken. Bezoekers kunnen op Pomp NL terecht voor een complete oplossing.

World of Technology & Sciences

Gelijktijdig met Industrial Processing vinden in de Jaarbeurs in Utrecht nog andere vakbeurzen voor de industrie plaats. Op Macropak presenteert zich de complete verpakkingsindustrie uit de Benelux. En voor het eerst presenteren aanbieders van aandrijftechnologie, industriële automatisering, meet- en regeltechniek en laboratoriumtechnologie zich in de Jaarbeurs onder de noemer World of Technology and Science (WOTS), georganiseerd door FEDA en FHI.

Dankzij deze co-locatie is de complete Jaarbeurs de eerste week van oktober gevuld met alles wat de Nederlandse industrie nodig heeft. Van het onderzoek in het laboratorium tot en met de productie in de procesinstallaties en het verpakken van de producten. Bezoekers die zich registreren voor Industrial Processing, hebben met hun badge ook toegang tot de andere vakbeurzen.

Voorbereid op toekomstige trends

Daarnaast kunnen ze deelnemen aan twee gezamenlijke seminars die Jaarbeurs, FEDA en FHI organiseren. In het eerste worden de pijnpunten blootgelegd die ontstaan door het tekort van tienduizenden technici en welke oplossingen er zijn; in het tweede seminar kijken deelnemers onder leiding van experts in de glazen bol. Dit wordt een mix van wetenschap en science fiction, om te ontdekken waar de technologische ontwikkelingen heen gaan. Welke energiebronnen gebruiken we over 20 jaar, welke grondstoffen? Beursbezoekers die hier aan deelnemen, zijn voorbereid op de trends die gaan komen.

Industrial Processing 2014 is dé vakbeurs voor de totale natte en droge procesindustrie in de Benelux. De beurs vindt plaats van 30 september tot en met 3 oktober in de Jaarbeurs Utrecht. Meer informatie www.industrialprocessing.nl