• Bewerking
  • Verpakking
  • Transport
  • Componenten
  • Opslag
  • Diensten
  • Besturing

Hitma Groep B.V.

Installeert u uw sensoren op de juiste manier?

vrijdag, 19 december 2014

Large_installeert-u-uw-sensoren-op-de-juiste-manier

Kennis delen, ik vind het één van de leukste onderdelen van mijn werk. Ik word regelmatig gebeld door klanten met uitdagende toepassingen.

Eén van hen wilde bijvoorbeeld weten hoe hij een ultrasone niveausensor moest installeren voordat hij verder ging met zijn project. Nadat we de omstandigheden hadden besproken, werd duidelijk hoe hij de sensor het beste kon plaatsen om correcte meetresultaten te krijgen. Ik vertel u hier graag meer over.

Monteer loodrecht tegenover de vloeistof

In het kader van kennis delen geef ik graag een aantal tips over het installeren van een transmitter. Wanneer u een ultrasoon niveautransmitter installeert, zorg er dan voor dat de sensor loodrecht tegenover het vloeistofoppervlak wordt gemonteerd. Bij een verkeerd uitgelijnde sensor zal de echo onder een andere hoek weer het vloeistofoppervlak verlaten. Hierdoor komt het signaal niet of later retour bij de sensor. En dit levert een verkeerde meting op.

Voorkom obstakels

Als de montage correct is uitgevoerd, wees er dan ook zeker van dat het uitgaande signaal niet wordt gehinderd door obstakels, zoals een zuigleiding of roerwerk. Om het maximale signaal retour te krijgen vanaf het vloeistofoppervlak is het noodzakelijk om, wanneer de tank een kegelvormige onderkant heeft, de sensor boven het diepste deel van de tank te plaatsen.

Gebruik van de ring

Tenslotte adviseer ik u de meegeleverde ring als afdichting, maar ook als isolator van het ultrasone uitganssignaal te gebruiken. Voornamelijk in een stalen tank is het belangrijk dat de sensor in een kunststof verloopring wordt gemonteerd.

Heeft u ook een vraag of hulp nodig bij een bepaalde meet- en regeltoepassing? Neem dan gerust contact met mij op via rvonk@hitma.nl of Twitter (@Ronald_HITMA). Ik help u graag.

Ronald Vonk

Meet- en regelspecialist bij HITMA Instrumentatie B.V.