• Bewerking
  • Verpakking
  • Transport
  • Componenten
  • Opslag
  • Diensten
  • Besturing

Ahoy Rotterdam

Masters van assets openen Maintenance Next 2015

dinsdag, 21 april 2015

Large_masters-van-assets-openen-maintenance-next-2015

ROTTERDAM - Met gepaste trots opende Jolanda Jansen, directeur Ahoy Rotterdam, vanochtend in de Maintenance Tomorrow Arena de 16e editie van de vakbeurs Maintenance NEXT, dé vakbeurs op het gebied van technologie en onderhoud. 

Moderator Mark Oosterveer gaf vervolgens het woord aan de Rotterdamse wethouder Maarten Struijvenberg (Werkgelegenheid en Economie). Het spectaculaire startsein van Maintenance NEXT 2015 werd mede gegeven door de Masters van Assets als boegbeeld van het vakgebied maintenance. Met een druk op de rode knop werd in één keer de beursvloer zichtbaar, waarop dit jaar ruim 350 exposanten acte de presence geven. De komende drie dagen worden duizenden onderhoudsprofessionals als bezoeker verwacht op Maintenance NEXT 2015.

Jansen: “We hebben een topjaar deze editie. De beurs is met ruim 350 exposanten voor het eerst sinds enkele jaren weer volledig uitverkocht. Vertegenwoordigers vanuit zeer verschillende werkvelden tonen de komende drie dagen hun productengamma en innovaties. Het overkoepelende thema dit jaar is ‘Mastering Assets’. Op de beursvloer zullen diverse ontwikkelingen te zien zijn waarmee een maximaal inzicht kan worden verkregen in een machinepark op alle niveaus. Onderhoudsprofessionals kunnen drie dagen lang inspiratie opdoen. Inspiratie met betrekking tot instandhouding van installaties en het geven van adviezen met betrekking tot investeringen en aankopen.” Tot slot nodigt Jansen de aanwezigen uit om een Masterselfie te laten maken in de centrale entree.

NEXT Theater en Maintenance Tomorrow Arena

Vandaag staat het thema ‘Who’s NEXT centraal’ in het NEXT Theater, ofwel wie gaat in de toekomst ons onderhoud doen? Diverse keynotes en masterclass sessies over dit onderwerp zullen vandaag de revue passeren. Cees Jan Asselbergs van Deltalinqs vertelt vandaag in het NEXT Theater hoe ruim 40 bedrijven en opleiders in de regio Rotterdam samenwerken om het structurele tekort aan technisch opgeleide jongeren op MBO3 en 4 aan te pakken. Marie-Claire van Doremalen van de Koninklijke Metaalunie besteedt aandacht aan de behaalde successen van het initiatief voor de afstemming van de arbeidsmarkt, opleidingsaanbod en opleidingsinvulling voor de metaalsector, de elektrobranche en de installatiemarkt. Harry van der Voorn van Zadkine zal namens de MBO-raad ingaan op de vraag ‘Wat is de technische MBO-er van de toekomst’. De tweede dag in het NEXT Theater staat het thema ‘What’s NEXT: innovatie’ centraal en op dag drie is het centrale thema ‘Value NEXT: waardecreatie’. Elke middag presenteren exposanten case-studies met betrekking tot het thema van de dag. In het Maintenance Tomorrow Paviljoen staan diverse innovaties van exposanten centraal. Via touchscreens kunnen bezoekers extra informatie opvragen over een innovatie en op de stand van de betreffende exposant kunnen ze verdere toelichting krijgen.

Struijvenberg start zijn welkomstwoord met de woorden: “Goed om hier te zijn. Ik zie veel bedrijvigheid op de beursvloer. Een goed teken! Honderden bedrijven die actief zijn op het gebied van onderhoud maken zich op voor een nieuw tijdperk: The NEXT economy. Volgens de één gaat het over de transitie van fossiele naar hernieuwbare brandstoffen onder druk van grondstoffenschaarste, de ander zegt dat het vooral gaat om de verschuiving van lineaire economie naar circulaire economie, door hergebruik van grondstoffen, recycling van afval. Deze ontwikkelingen hebben gevolgen voor de werkgelegenheid. Een interessante ontwikkeling is ook de terugkeer van bedrijven. Bedrijven in de maakindustrie die voorheen hun productie in lagelonenlanden hadden en nu toch weer kiezen voor Europa. Voor de werkgelegenheid biedt dit zeker nieuwe uitdagingen. We staan met de komst van onderwerpen als robotisering en 3D-printing aan de vooravond van de 4e Industriële r evolutie (Industrie 4.0). Voor een stad als Rotterdam is het dus van groot belang om een strategie te ontwikkelen hoe om te gaan met deze nieuwe kansen. Hoe moet nieuw personeel worden aangetrokken en hoe moet worden omgegaan met starts-ups en investeerders. Dit om de bedrijvigheid en de economische dynamiek levendig te houden.

Amerikaanse start up-centrum

Struijvenberg hoopt binnenkort te kunnen bevestigen dat een Amerikaanse start-up centrum zich vestigt in Rotterdam. “Wat mij betreft is dit nog maar het begin. De sterke toename van de vele start ups in onze stad is immers goed voor ons imago en de internationale aantrekkingskracht van Rotterdam als innovatieve proeftuin. Als Rotterdam gaan we ervoor om gastheer te zijn van World Expo 2025. Ook voor de deelnemers van Maintenance NEXT en de onderhoudsbranche zie ik beslist mogelijkheden op dit evenement."