• Bewerking
  • Verpakking
  • Transport
  • Componenten
  • Opslag
  • Diensten
  • Besturing

Hitma Groep B.V.

Sesam open u

donderdag, 16 juni 2016

Large_sesam_open_u

Waarschijnlijk kent u het sprookje ‘Ali Baba en de 40 rovers’ wel. Het Duizend-en-een-nacht-verhaal over de arme Ali Baba die per toeval een grot met rijkdommen ontdekt. Deze schatten behoren toe aan een groep van veertig rovers.


Potdicht afgesloten

De grot is potdicht afgesloten, maar als Ali Baba de leider van de roversbende “Sesam op u!” hoort zeggen, gelooft hij zijn ogen niet. De toegang tot de grot gaat open en de rovers gaan naar binnen. Nadat de leider “Sesam sluit” heeft gezegd, is de grot weer hermetisch afgesloten. Ali Baba wacht zijn kans af en zodra de rovers de grot hebben verlaten spreekt hij ook de magische woorden. Hij opent de schatkamer om zijn zakken te vullen. De rovers ontdekken hem, maar samen met zijn slimme slavin Morgiana is Ali Baba de rovers te slim af en wordt hij schatrijk.

Magische open-en-sluit-techniek

Waarom vertel ik u dit verhaal? Het sprookje over Ali Baba en de 40 rovers inspireerde onze fabrikant Keofitt bij het ontwikkelen van een nieuwe monsternamekraan voor steriele monstername in bijvoorbeeld de voeding- en drankenindustrie. Hun nieuwe gepatenteerde afsluiter heet, heel toepasselijk, ‘Sesame’ en heeft net zo’n magische open-en-sluit-techniek als de grot van Ali Baba.

Stoomsteriliseerbare monsternamekraan

Dit klinkt vreemd, maar probeer je eens voor te stellen dat een piepkleine Ali Baba binnen in een traditionele stoomsteriliseerbare monsternamekraan zou zitten. Hij zou dan een permanent geopende stoom-inlet zien. Zelfs tijdens de monstername. Als we Ali Baba in de nieuwe SesameTM zetten, dan zou de stoom-inlaat volledig onzichtbaar voor hem zijn tijdens het monsternameproces. Precies zoals de hermetisch afgesloten ingang van de grot vol schatten onzichtbaar was.

3 voordelen van de Keofitt Sesame-monsternamekraan

Aan de hand van 3 voorbeelden leg ik uit waarom de nieuwe afsluittechniek die Keofitt heeft ontwikkeld zo belangrijk is:

1)Een monster zal nooit via de stoompoort kunnen uitstromen, zoals bij gangbare monsternamekranen. Dit kan bij conventionele monsternamekranen gebeuren als de operator vergeet de afsluitkap te monteren.

2)Er zullen nooit per ongeluk stoom- of CIP-reinigingsmiddelen in de proceslijn terecht komen. De stoom- en monsternamepoort kunnen namelijk nooit gelijktijdig geopend worden. Bij andere monsternamekranen kan dit wel, met alle risico’s van dien.

3)Het aseptische monsternameproces kan niet verstoord worden, zelfs niet als de operator de stoompoort open laat staan tijdens het nemen van het monster. Alle andere monsternamekranen zijn gevoelig voor aerosols bij een geopende stoompoort tijdens de monstername.

Eenvoudig te installeren

Tel hier de andere voordelen van deze nieuwe monsternamekraan bij op, zoals het feit dat de Sesame-kraan zichzelf leegt in vele posities. De kraan kan zelfs op z’n kop worden geïnstalleerd. Daarnaast maakt de klemverbinding tussen de ‘body’ en de ‘head’ van de kraan installatie eenvoudig.

In tegenstelling tot het verhaal over Ali Baba en de 40 rovers, is de nieuwe Keofitt Sesame monsternamekraan geen sprookje. Maar als Keofitt al had bestaan toen dit Oosterse verhaal voor de eerste keer werd verteld, dan zou deze Sesame monsternamekraan zeker één van de schatten van de 40 rovers zijn.