• Bewerking
  • Verpakking
  • Transport
  • Componenten
  • Opslag
  • Diensten
  • Besturing

Ahoy Rotterdam

Maintenance NEXT 2017 zoomt in op safety: "Nul ongelukken is onzin"

donderdag, 13 april 2017

Large_maintenance_next_2017_zoomt_in_op_safety_nul_ongelukken_is_onzin

ROTTERDAM - "Honderd procent veilig bestaat niet. Het is net zo’n holle applauskreet als 'We werken veilig of we werken niet’”. Dat zei Ira Helsloot, professor Besturen van Veiligheid aan de Radboud Universiteit Nijmegen in zijn keynote speech op de tweede dag van de vakbeurs Maintenance NEXT in Rotterdam Ahoy.   


Minder inspecties bevordert veiligheid Helsloot houdt zich al sinds 1994 bezig met onderzoek naar rampenbestrijding. Hij is een vurig pleitbezorger van minder inspecties en regelgeving. "Dat maakt onderhoud namelijk helemaal niet veiliger. Het creëert schijnveiligheid. We zijn echter verleerd om te accepteren dat ongelukken nu eenmaal gebeuren. Maar door de vele media-aandacht denken we ongelukken helemaal uit te kunnen bannen. Dat is onzin.” Helsloot liet zijn publiek zien dat mensen zich onveilig gedragen op het moment dat ze zich veilig voelen. "En het omgekeerde gebeurt ook.”   


Schijnveiligheid 

Helsloot liet zijn publiek zien dat mensen zich onveilig gedragen op het moment dat ze zich veilig voelen. "En omgekeerd. In Nederland overlijden jaarlijks 2200 mensen doordat ze van een keukentrapje vallen. Een goede remedie is om 1 poot van zo’n trapje iets korter te maken dan de anderen. Daardoor wiebelt zo’n trap een beetje, waardoor mensen voorzichtiger doen.” Ander voorbeeld. Automobilisten die een slipcursus gevolgd hebben, hebben 20 procent meer kans bij een auto-ongeluk te overlijden. Helsloot: "Die mensen denken na zo’n cursus dat ze Max Verstappen zijn en nemen onnodig veel risico.”   


Sleutel ligt bij opdrachtgevers 

Helsloot sloot zijn presentatie af met de woorden "dat veiligheid ook in zijn ogen een groot goed is. Maar nooit door inspecties of nog meer regels. De sleutel ligt daarbij altijd bij de opdrachtgevers. Want meer geld zorgt voor meer veiligheid. Hoe winstgevender een bedrijf is, hoe veiliger er wordt gewerkt.”   


Maintenance NEXT 2017 

Maintenance NEXT 2017 is dé belangrijkste technologie- en onderhoudsexpo van de Benelux. Hier komt de hele sector van 11 t/m 13 april bijeen met als doel het Nederlandse installatiepark zo optimaal mogelijk te laten functioneren. Maintenance NEXT is niet alleen de broedplaats voor innovaties van slimme onderhoudsoplossingen, maar ook het platform voor het delen van kennis en ervaring op het gebied van asset management. 

Voor meer informatie bezoek www.maintenancenext.nl.