• Bewerking
  • Verpakking
  • Transport
  • Componenten
  • Opslag
  • Diensten
  • Besturing

Eskens Process Solutions B.V.

Granulaten op maat

donderdag, 11 mei 2017

Large_granulaten_op_maat_

ALPHEN AAN DEN RIJN - Granulaten van een vooraf bepaalde grootte produceren is gemakkelijker gezegd dan gedaan. 

Niet elke machine kan elke vorm van granulaten aanmaken, en dat weet men bij Lödige maar al te goed. De Duitse fabrikant Gebrüder Lödige Maschinenbau GmbH is al meer dan 70 jaar gespecialiseerd in de productie van horizontale mengers en heeft zich van bij het begin ook toegelegd op het optimaliseren van het granulatieproces in deze mengers. 


Twee verschillende type machines

Naargelang de grootte van de gewenste granulaten heeft Lödige twee totaal verschillende machines: Voor granulaten van ongeveer 3 à 10 mm heeft Lödige een ploegschaarmenger met de klassieke brede schoepen ontwikkeld. Voor kleinere granulaten van 0.5 tot 2 mm ontwikkelde Lödige de CoriMix® CM ringlayer menger.   

1. Productie van grove granulaten

Zeer fijne granulaten van 0.5 mm of kleiner In een FKM batchmenger met ploegscharen wordt het poeder door de snelle omwenteling van de as in een fluid bed gebracht. Hierdoor wordt elk poederdeeltje goed bereikbaar voor het vocht (al of niet met een extra binder) dat u toevoegt. 

Wanneer u in een continu productieproces steeds hetzelfde product wil produceren dan kan u hetzelfde granulatieproces ook in een continu menger realiseren.  Bij een KM continumenger moet u naast de vulgraad, de omloopsnelheid en de hoeveelheid vocht ook de retentietijd controleren. Dit is de tijd dat het product in de menger verblijft voor het naar de uitloop wordt gestuwd. 

De plaatsing van de ploegscharen in combinatie met de positie van de uitloopschuif op het einde van de menger zorgt voor een voortdurende terugmenging van een deel van het product tot het uiteindelijk over de schuif heen naar buiten wordt geleid. Bij de installatie van de menger wordt de uitloopschuif zo afgesteld dat het product voldoende lang in de menger blijft om mooie granulaten te kunnen vormen.


2. Zeer fijne granulaten van 0.5 mm of kleiner

Indien u zeer fijne granulaten wenst te produceren dan is een klassieke ploegschaarmenger geen optie. Daarom ontwikkelde Lödige de CoriMix® CM ringlayer menger. Deze menger heeft zeer speciale mengelementen die gemonteerd zijn op een centrale as die met een snelheid tot 40 meter per seconde ronddraait. Door deze snelle rotatie ontstaat een middelpuntvliedende kracht en vormt zich een ring van product rond de binnenkant van de machinewand. In deze ring wordt het vocht toegegeven en ontstaan er kleine ronde granulaten. 

Opnieuw is de retentietijd van het product in de machine zeer belangrijk. Deze wordt bepaald door de lengte van de menger, de vulgraad, het aantal omwentelingen per seconde, de flow rate en vooral ook door het aantal mengelementen en hun positie. 


Wil u meer weten over de Lödige oplossingen, neem dan contact op met Eskens Process Solutions, de Benelux agent van Lödige. U kan bij Eskens ook terecht voor industriële  zeefmachines van het merk Rhewum om de granulaten nadien uit te zeven en afzakmachines van het merk Weber om de granulaten daarna in zakken of bigbags te verpakken.