• Bewerking
  • Verpakking
  • Transport
  • Componenten
  • Opslag
  • Diensten
  • Besturing

Euro-Manchetten & Compensatoren BV

Euro Manchetten investeert in partnerschap Feed Design Lab

vrijdag, 30 juni 2017

Large_euro_manchetten_investeert_in_partnerschap_feed_design_lab

KAATSHEUVEL - Euro Manchetten & Compensatoren is een partnerschap aangegaan met het vooruitstrevende Feed Design Lab (FDL) uit het Limburgse Wanssum. 

In de proeffabriek van het FDL werken eindgebruikers, toeleveranciers en producenten uit de hele diervoederbranche samen met als voornaamste doelen innovatie en verduurzaming. 

“Als het gaat om de verbindingen tussen onze machines waren we nog niet de diepte in gedaan. Met Euro Manchetten hebben we nu ook op dit onderdeel van het proces het beste op de markt in huis gehaald”, zegt directeur van het FDL Trudy van Megen. 

Alle verbindingen vervangen 

Als onderdeel van de samenwerking vervangt Euro Manchetten stapsgewijs alle verbindingen tussen de machines in de proeffabriek. Dat gebeurt in een zorgvuldig opgesteld onderhoudsschema. Dit resulteert in een zuiniger en schoner proces. 

De samenwerking vloeit voort uit een excursie naar het FDL. Tijdens het bezoek raakte directeur van Euro Manchetten Walter van Loon erg enthousiast over het initiatief. Korte tijd later bracht hij met een delegatie van zijn bedrijf een tweede bezoek aan de proeffabriek. “Toen hebben we besproken op welke manier we voor elkaar van toegevoegde waarde kunnen zijn”, blikt Van Megen terug. 

Zuiniger en schoner proces

De proeffabriek is voorzien van de nieuwste technologieën. Fabrikanten gebruiken deze locatie onder meer om te experimenteren met nieuwe grondstoffen, duurzamere productiemethoden of een gezonder eindproduct. Door de betrokkenheid van Euro Manchetten voldoen alle verbindingen straks aan de hoogste voedselveiligheidsnormen en hoeft niemand zich nog druk te maken over verontreiniging vanuit een manchet. Nu de normen ook voor diervoeding steeds strenger worden merken steeds meer bedrijven het belang van manchetten die aan de normen en eisen van deze industrie voldoen. 

Uithangbord 

Niet alleen FDL profiteert hiervan. Het mes snijdt aan twee kanten. De proeffabriek heeft in korte tijd veel bekendheid gekregen en trekt veel bekijks van iedereen in de diervoederbranche die meer over de laatste technologieën in zijn vakgebied wil weten. Op deze manier fungeert de proeffabriek straks als een mooi uithangbord voor ons bedrijf. 

Duurzamere diervoedersector 

Het FDL begon als een samenwerking van 20 bedrijven die in 2014 de proeffabriek opende. In 3 jaar tijd is het aantal partners uitgebreid naar 93. “Veel van deze bedrijven zijn aan de voorkant concurrent van elkaar. Maar aan de achterkant kunnen zij prima samenwerken. De hele sector heeft namelijk belang bij een duurzamere en innovatievere voedselvoorziening”, legt Van Megen uit. 

Unieke positie 

Euro Manchetten heeft hierin een bijzondere positie omdat onder de aangesloten partners geen concurrenten zitten. “Bij ons zijn zeker 20 veevoederbedrijven en 10 machinefabrikanten aangesloten, zeker 90% van onze partners heeft wel concurrentie van een andere partner. Maar we hadden nog geen partner die zich specialiseert in de verbindingen tussen de machines”, vertelt Van Megen. Het FDL organiseert regelmatig bijeenkomsten voor de partners, zoals een technologie event op 12 mei jl. waar alle technische bedrijven zich met een standje konden profileren en in een korte innovatiepitch konden laten zien met welke vernieuwingen in de diervoedingsindustrie zij bezig zijn.  Hier heeft Euro Manchetten zich alvast kunnen voorstellen aan de andere partners.