• Bewerking
  • Verpakking
  • Transport
  • Componenten
  • Opslag
  • Diensten
  • Besturing

Van Beek bv

Schroeftransport in de vleessector: schoner, efficiënter en veiliger

maandag, 10 juli 2017

Large_schroeftransport_in_de_vleessector_schoner_efficinter_en_veiliger

DRUNEN - Een schroeftransporteur is niet altijd het eerste waar veel bedrijven in de vleessector aan denken als ze hun vleesproduct van de ene naar de andere procesmachine willen laten transporteren. 


Maar de schroeftransporteurs van Van Beek hebben zich ook in de vleesverwerkingsindustrie al meer dan bewezen. Ten opzichte van de alternatieven zoals transportbanden en elevatoren zijn er heel wat voordelen te benoemen. 

Geschikt voor alle soorten vlees 

Of het nu gaat om het vervoer van separatorvlees, gewolfd vlees, beenderen of slachtafval, voor een schroeftransporteur is het transport van bewerkt vlees een eenvoudige klus. Door het gesloten ontwerp van de schroeftransporteur wordt het niet blootgesteld aan invloeden van buitenaf, en vindt er ook geen verlies van product plaats tijdens transport. 

Minder werk 

Meer dan eens nemen de schroeftransporteurs van Van Beek veel handwerk weg. Waar eerst normwagens of kunststof bakken nodig waren om het vlees naar de volgende stap in het proces te helpen, volstaat nu een enkele schroeftransporteur. Het werk dat komt kijken bij het reinigen van de normwagens/bakken komt hierbij ook te vervallen. Daarnaast is geen opslagruimte meer nodig voor deze materialen. 

Uitblinker in veelzijdigheid 

Ten opzichte van een transportband blinkt de schroeftransporteur uit in veelzijdigheid. Zo kan de schroeftransporteur vlees loodrecht omhoog vervoeren waar transportbanden maar tot een bepaalde hoek omhoog kunnen omdat het vlees anders terug begint te glijden. Om tot een bepaalde hoogte te komen heeft een transportband meer lengte nodig waarbij een schroef dit al op één m2 kan realiseren. 

Hygiënisch

Een ander punt waarop de schroeftransporteur beter scoort is hygiëne. Een transportband is een open systeem met veel draaiende delen en een retour zijde. Een schroeftransporteur is een gesloten systeem met weinig draaiende delen (alleen de schroef) en uiteraard geen retour zijde. 

Een vleesverwerkende fabriek kenmerkt zich vaak door een natte omgeving met kritisch product. Een goede hygiëne is dus essentieel. Het complete ontwerp staat bij Van Beek in het teken van het minimaliseren van 'dode' product zones en het grondig kunnen reinigen en inspecteren van het systeem. 

Intern vleestransport op maat 

Een 'Van Beek' is altijd maatwerk, dat betekent dat het bedrijf met de klant overlegt om gezamenlijk de juiste keuzes te maken uit materialen, afwerkingsniveaus, lageringen, afdichtingen en aandrijvingen. Ook kan Van Beek haar schroeftransporteurs voorzien van sproeileidingen om ze op te nemen in een Cleaning in Place (CIP). Een andere mogelijkheid is de transporteur over de gehele lengte te voorzien van snel wegneembare reinigingsluiken, zodat de schroef op elke plek bereikbaar is voor inspectie. 

Robuust vleestransport 

Met regelmaat voorziet Van Beek de transporteurs van storttrechters waar product in gestort wordt middels een hef-kiep installaties. Een robuuste uitvoering is dan gewenst door de krachten die vrijkomen op de stortbak/schroef. Ook houdt het bedrijf rekening met de methode van reinigen. Dat gebeurt veelal met hoge druk. Van Beek kiest kwetsbare componenten zoals veiligheidsschakelaars, lagers en motorreductoren met zorg en beschermt deze waar nodig. De transporteur van Van Beek heeft maar één bewegend onderdeel: de schroef. Dat resulteert in een gebruiksvriendelijk, onderhoudsvriendelijk systeem met een hoge bedrijfszekerheid. 

Veilig 

Net zo belangrijk als de hygiëne is de veiligheid voor de gebruiker. Alle voorzieningen in de vorm van luiken die toegang geven tot draaiende delen zijn beveiligd middels contactloze veiligheidsschakelaars. Indien luiken niet juist of niet gesloten zijn zal de schroef niet opstarten. Bij onbedoeld openen van een luik tijdens bedrijf zal de schroef direct stilvallen. 

Schroeftransport ook voor u een oplossing? 

Wilt u weten of de schroeftransporteurs van Van Beek ook in uw bedrijf kunnen zorgen voor een hygiënischer, veiliger en efficiënter proces? Neem dan contact op met Van Beek!