• Bewerking
  • Verpakking
  • Transport
  • Componenten
  • Opslag
  • Diensten
  • Besturing

Aerzen Nederland B.V.

AERZEN is overtuigd van de voordelen van reactieve dempers >>

donderdag, 14 september 2017

Large_aerzen_is_overtuigd_van_de_voordelen_van_reactieve_dempers

DUIVEN - Met reactieve dempers reduceert AERZEN de geluidsemissies aan de uitgaande zijde van haar schroefcompressors, blowers en schroefblowers. Het innovatieve concept van deze reactieve dempers is op veel aspecten superieur aan de klassieke absorptie dempers.   


De geluidsgolven die zich ontwikkelen aan de perszijde van een AERZEN Delta Screw compressor kunnen een geluidsniveau veroorzaken van 170 tot 190 dB. Daarom is, net zoals bij andere compressoren, een geluiddemper noodzakelijk. De hoge frequenties van de geluidsgolven leiden tot aanzienlijke trillingskrachten die een vernietigend effect hebben op de piping en het isolatiemateriaal in conventionele absorptie geluiddempers. Deze zogenoemde microwrijving zorgt voor degeneratie van het absorptiemateriaal en kan zelfs roestvrijstaal op den duur beschadigen. De gevolgen zijn een verminderde werking van de geluiddemper en het vrijkomen van zeer fijne deeltjes door erosie. Deze vrijkomende deeltjes contamineren de proceslucht en kunnen leiden tot ernstige hygiënerisico’s in bijvoorbeeld de levensmiddelenindustrie. 

Ook kunnen ze verstoppingen veroorzaken in de poriën van beluchtingselementen in een waterzuiveringsinstallatie. Om dit tegen te gaan moeten extra filters in het systeem worden opgenomen. Dit leidt tot onnodig drukverlies, gereduceerde procesefficiency, verhoogd energieverbruik en verhoogde onderhoudskosten.   

De betere manier: neutraliseren in plaats van  absorberen 

Met de gepatenteerde reactieve dempers (EP1857682) neutraliseert AERZEN niet alleen het geluid maar ook de bovengenoemde problemen. Speciaal ontworpen piping  in de demper genereert een voorgedefinieerd ‘antigeluid’ dat met de geluidsgolven in tegenfase is en deze hierdoor neutraliseert. Het geluidsgedrag moet exact ontworpen zijn voor de betreffende geluidsbron door middel van variërende pijplengtes en –diameters. AERZEN beheerst deze specialiteit perfect, mede door de ervaring in procesgasinstallaties (Process Gas Division) waar de machines vaak speciaal voor de betreffende toepassing ontwikkeld worden en de geluiddemper dan een individueel, uniek ontworpen exemplaar is. Het concept is zo overtuigend dat AERZEN nu ook de direct-aangedreven schroefcompressoren met deze dempers uitrust. De perfect afgestemde modules verslijten niet, zijn onderhoudsvrij en voldoen aan de internationale standaards PED en ASME. Het proactieve ATEX-concept voorziet reeds in een TÜV-gecertifieerde oplossing. 

Een geïntegreerde vonkenvanger voorkomt, in geval van een calamiteit, dat vonken overspringen naar de risicozone. Installatie van een externe vonkenvanger is hiermee geheel overbodig – een doorslaggevend voordeel voor de klant! Deze belangrijke componenten worden door de AERZEN-dochteronderneming Emmerthaler Apparatebau gefabriceerd. AERZEN bereikt hiermee een hoog flexibiliteits- en kwaliteitsniveau, in het bijzonder voor speciale klantwensen.