• Bewerking
  • Verpakking
  • Transport
  • Componenten
  • Opslag
  • Diensten
  • Besturing

Maas Holland Rekkenkeuren

Zonder keuringscertificaat kunnen grote kostenposten ontstaan

donderdag, 16 september 2010

Large_maas-holland-005

DEURNE – De recentelijk verschenen Europese norm EN 15635, met de titel: Stalen opslagsystemen – Gebruik en onderhoud van opslagapparatuur, moet er voor zorgen dat het risico van onveilige situaties in o.a. magazijnstellingen tot een minimum wordt beperkt. In deze norm wordt onder andere de nadruk gelegd op de inspectieprocedure voor verschillende beschadiginggradaties. Inspecties dienen jaarlijks plaats te vinden. Mocht er iets misgaan in het magazijn, zoals bijvoorbeeld een aanrijding met een heftruck, met alle gevolgen van dien en er kan geen keuringsbewijs worden overlegd, dan is de Arbeidsinspectie niet mild met geldstraffen en zullen ook schadeverzekeringsmaatschappijen terughoudend zijn met uitbetalingen.

Ton Maas van Keuringsbedrijf Maas Holland weet er alles van. Te vaak wordt hij geconfronteerd met onveilige situaties bij magazijnstellingen. Situaties die zeer verstrekkende gevolgen kunnen hebben voor de werknemers in het bedrijf, maar ook torenhoge kosten en boetes met zich mee kunnen brengen. “Meestal gaat het goed, maar bij ernstige ongevallen in magazijnen is een recent keuringscertificaat een “must” om het bedrijf te vrijwaren voor in ieder geval grote financiële gevolgen”, aldus Ton Maas.
“De keuringsplicht geldt in principe voor alle mogelijke magazijnstellingen; van eenvoudige legbordstellingen, archiefsystemen en palletstellingen tot en met hoogbouwmagazijnen”.

De praktijk
Ton Maas windt er geen doekjes om: “Jarenlang is bij de gebruikers van magazijnstellingen het keuren en onderhouden van dit arbeidsmiddel een onderschoven kindje geweest. De strakke Europese regelgeving moet er nu voor zorgen dat het veiligheidsbewustzijn gaat toenemen. Er valt nog veel te verbeteren in de Nederlandse en de Europese magazijnen. Denk bijvoorbeeld aan achterstallig onderhoud, onbekende belastbaarheid van al die verschillend merken stellingen van vaak oudere leeftijd, veiligheidsafstanden die niet meer voldoen aan de huidige algemeen aanvaarbare normen en richtlijnen en wat dacht je van levensgevaarlijke situaties door beschadigde staanders. Ook belastingborden en -indicaties ontbreken vaak aan de stellingen. Verder zijn heel wat stellingen niet verankerd aan de vloer. Ja, er valt nog heel wat te verbeteren. Natuurlijk kunnen stellingen door de magazijnstellingen leverancier zelf gekeurd worden op deugdelijkheid, maar dit is geen onafhankelijke keuring. En je zou voor elk fabricaat stelling dat je hebt staan een andere keurmeester over de vloer krijgen”.

Onafhankelijke keuring
“Niet altijd is reparatie noodzakelijk”, volgens Maas. “Beschadigingen hoeven dus niet per definitie te resulteren in dure reparaties. De gradaties van de verschillende voorkomende beschadigingen zijn exact omschreven in de Europese normen.
Om er zeker van te zijn dat de magazijnstellingen veilig zijn, is het naast de jaarlijkse keuringsplicht in ieder geval verstandig om de keuring door een objectieve, onafhankelijke en gecertificeerde keuringsinstantie te laten uitvoeren.
Gelukkig hebben wij als Maas Holland alle bekende normen en TÜV certificaten op dit gebied in ons bezit. Daarnaast beschikken wij over een complete database met gegevens van alle soorten en merken palletstellingen. Wij hebben geen enkele connectie met welke magazijnstellingen leverancier dan ook en zijn daardoor geheel onafhankelijk. Onze klanten krijgen een objectief rapport. In geval van een controle door de Arbeidsinspectie of verzekeringsmaatschappij zal naar het keuringsbewijs worden gevraagd.
Een veilig gevoel, als dat inderdaad op het moment dat het nodig is, getoond kan worden”, aldus Ton Maas.
Een van Maas’ lokale klanten, de heer Sjacco Nauta, directeur van handelsmaatschappij Vleveka BV in Deurne, groothandelaar in kantoorartikelen, kan dat alleen maar beamen. “Jaarlijks laten wij de stellingen in ons magazijn van 4000 m2 door Maas Holland keuren.
Hierbij komen afwijkingen direct aan het licht, zodat onze medewerkers in een veilig magazijn kunnen werken. Bij controle kunnen we de goedkeuringscertificaten meteen overleggen.
Ook voorziet Maas Holland ons van bruikbare tips om de veiligheid te verhogen zoals bijvoorbeeld de panorama spiegels. Ja, wij zijn bijzonder tevreden over de samenwerking met Maas Holland”.

Maas Holland neemt deel aan de beurs Bedrijf & Logistiek 2010 op 10 en 11 november in het Beursgebouw in Eindhoven.

© Maas Holland Rekkenkeuren